Upute Za Stanovnike Poplavljenih Područja

Higijena nakon poplava

Izuzetno je važno da ne zaboravite provoditi osnovnu higijenu tijekom stanja obilježenih nedostatkom zdravstveno ispravne vode.

Uvijek operite ruke sapunom i vodom koja je prokuhana ili dezinficirana:

– prije pripreme i konzumacije hrane

– nakon korištenja WC-a

– nakon sudjelovanja u aktivnostima čišćenja nakon poplava

– nakon rukovanja predmetima koji su onečišćeni poplavnom vodom ili kanalizacijom.

Poplavne vode mogu sadržavati fekalije iz preopterećenih kanalizacijskih sustava te poljoprivredne i industrijske nusproizvode. Iako kontakt kože s poplavnim vodama sam po sebi ne predstavlja rizik za zdravlje, rizično je pojesti ili popiti nešto onečišćeno poplavnim vodama. Ako imate neke otvorene posjekotine ili ranice koje će biti izložene poplavnim vodama, treba ih održavati što je čišćima moguće tako da ih se pere sapunom kako bi se spriječila infekcija. Ako rana pocrveni, otekne ili se pojavi iscjedak, hitno potražite liječničku pomoć. Osim toga, roditelji trebaju pomoći djeci da izbjegnu bolesti koje se prenose vodom.

Nemojte dozvolite djeci da se igraju na poplavljenim površinama, često im perite ruke (uvijek prije jela) i ne dopustite djeci da se igraju igračkama koje su onečišćene poplavnim vodama, a nisudezinficirane. Igračke možete dezinficirati koristeći otopinu jedne šalice varikine u 18 litara vode.

Povratak u Vaš poplavljeni dom

Kada se vraćate u kuću koja je bila poplavljena, znajte da Vaša kuća može biti onečišćena plijesni i otpadnim vodama, koje mogu izazvati bolesti kod Vas i Vaše obitelji.

Kada prvi put ulazite u kuću nakon poplave:

  • ako još uvijek ima vode u Vašoj kući, a električnu energiju možete isključiti s udaljenog suhog mjesta, isključite struju, čak i ako to otežava ili usporava čišćenje. Ako morate ući u vodu da pristupite glavnom prekidaču, zovite električara da isključi struju. NIKADA ne isključujte i uključujte struju sami i ne koristite električni alat ili uređaj dok stojite u vodi.
  • Prije nego što ponovno uključite struju, neka električar pregleda električne instalacije u kući.
  • Ako je Vaša kuća bila zatvorena više dana, nakratko uđite kako biste otvorili vrata i prozore da se kuća određeno vrijeme (najmanje 30 minuta) provjetri prije nego što ćete u njoj boraviti neko vrijeme.
  • Ako je Vaša kuća bila poplavljena i zatvorena nekoliko dana , vjerojatno se razvila plijesan.
  • Ako je Vaša kuća bila poplavljena, moguće je da je onečišćena otpadnim vodama (kanalizacijom).

Osušite dom

Ako su poplavne vode ušle u kuću, osušite ju što je prije moguće. Pratite sljedeće korake:

  • Ako imate opskrbu električnom strujom te je električar utvrdio da smijete uključiti struju, možete upotrijebiti mokro-suhi usisavač ili pumpu za ispumpavanje vode da biste ispumpali vodu iz kuće. Ako rukujete električnim uređajima na mokrim područjima, obvezno nosite gumene čizme.
  • Ako nemate opskrbu električnom energijom, ili je opasno uključiti ju, možete upotrijebiti prijenosni generator za pokretanje uređaja za ispumpavanje vode. Napomena: ako morate koristiti benzinske ili dizel pumpe, generatore, visokotlačne čistače ili neki drugi benzinski uređaj da biste očistili svoj dom, nikada ga ne koristite u kući, podrumu, garaži, balkonu, trijemu ili drugim zatvorenim ili poluzatvorenim prostorima čak i ako su prozori i vrata otvoreni. Takva neprimjerena uporaba može dovesti do nakupljanja visoke razine ugljičnog monoksida te izazvati trovanje ugljičnim monoksidom.
  • Ako vremenski uvjeti dozvoljavaju, otvorite prozore i vrata kuće kako biste ubrzali proces sušenja.
  • Upotrijebite ventilatore i sakupljače vlage za uklanjanje viška vlage. Ventilatori trebaju biti smješteni kraj prozora i vrata i usmjereni na način da otpuhuju zrak prema van, a ne unutra kako se ne bi raznosila plijesan po prostoriji.
  • Ne uključujte grijanje, ventilacijski sustav ili kućne klima uređaje dok ih ne pregleda i očisti stručnjak koji ima iskustva u uklanjanju plijesni. Ako je klima uređaj bio natopljen vodom, pri uključivanju će se raspršiti plijesan po cijeloj kući. Profesionalno će čišćenje ukoniti plijesan i spriječiti daljnji razvoj plijesni. Kad servis za čišćenje klima uređaja utvrdi da je sustav očišćen, možete ga upaliti te ga koristiti kako bi se uklonio višak vlage iz kuće.
  • Spriječite ponovni ulazak vode izvana u kuću. Naprimjer, kišnica sa žlijeba ili krova treba otjecati dalje od kuće; valja osigurati nagib zemljišta kako bi se podrumi održavali suhima.

Nakon poplave: čišćenje od poplavnih voda

Kada se vraćate kući nakon poplave, znajte da poplavne vode mogu sadržavati otpadne vode (kanalizacijsku vodu). Zaštitite sebe i svoju obitelj prateći sljedeće korake:

Unutar kuće

  • Ne dozvolite djeci i kućnim ljubimcima ulazak dok ne završite s čišćenjem.
  • Nosite gumene čizme, rukavice i zaštitne naočale tijekom čišćenja onečišćenog prostora.
  • Ukonite i bacite sve predmete koji se ne mogu oprati i dezinficirati (npr. madraci, sagovi, tapecirani namještaj, kozmetika, punjene igračke, jastuci, predmeti od pjenaste gume, knjige, papir tapete i većina papirnatih proizvoda …).
  • Ukonite i bacite sve gipsane ploče i izolaciju koje su natopile otpadne ili poplavne vode.
  • Temeljito očistite sve tvrde površine (podove, beton, lajsne, drveni i metalni namještaj, radne površine, pribor, umivaonike i ostale sanitarije) vrućom vodom i deterdžentom za pranje suđa ili rublja.
  • Ubrzajte sušenje korištenjem ventilatora, klima uređaja ili isušivača zraka.
  • Nakon čišćenja operite ruke sapunom i toplom vodom. Koristite prokuhanu vodu (jedna minuta kuhanja je dovoljna, pričekajte da se ohladi prije korištenja). Možete upotrijebiti vodu koju ste dezinficirali za osobnu higijenu (pola čajne žličice varikine na 12 litara vode).Pustite da odstoji 30 minuta. Ako je voda nakon toga zamućena, možete dodati još pola čajne žličice varikine.
  • Svu odjeću u kojoj ste čistili operite vrućom vodom i deterdžentom. Ta se odjeća treba prati odvojeno od neonečišćene odjeće.
  • Operite odjeću koju je kontaminirala poplavna voda deterdžentom i vrućom vodom. Ako Vaš sustav odvodnje nije provjeren i ispravan, preporuča se oprati odjeću na nekom drugom mjestu.
  • Ako se ozlijedite ili obolite, odmah zatražite liječničku pomoć.
  • Ne koristiti hranu koja je bila u doticaju s poplavnom vodom i smećem
  • Baciti svježe namirnice koje rastu na poplavnim područjima; termička obrada namirnica uništava uzročnike u možemo je koristiti
  • Voće koje dozrijeva iznad vode, slobodno konzumiramo svježe
  • Ako je došlo do nestanka struje, vrata frižidera su ostala zatvorena i nije prošlo više od 4 sata hrana je sigurna za konzumaciju. – Ako je frižider bio van struje duže od 4 sata, hranu treba baciti. Za ledenicu taj rok je 24 sata.
  • Prokuhavanje vode ubija bakterije, viruse i parazite no ne uklanja štetne kemikalije te se stoga preporuča alternativna opskrba.
  • Leće ne stavljati u vodu, bilo prokuhanu ili drugačije tretiranu jer može doći do infekcije oka. Bebe kupati u prokuhanoj vodi.
  • Smeće i otpad može privlačiti životinje, glodavce koji mogu prenositi ili biti rezervoar određenih zaraznih bolesti.
  • Ako je došlo do začepljenja zahoda koristiti susjedov ili kemijske zahode.
  • Smeće stavljati u čvrste kontejnere, ako nije moguće onda u vreće koje treba držati podalje od kuće. Nakon manipulacije sa smećem, ruke dobro oprati vodom i sapunom.
  • Uginule životinje staviti u plastičnu vreću, ruke oprati.

Izvan kuće

  • Ne dozvolite djeci i kućnim ljubimcima ulazak dok ne završite s čišćenjem.
  • Nosite gumene čizme i rukavice te zaštitne naočale pri čišćenju.
  • Zatražite stručne službe da provjere Vaš sustav odvodnje otpadnih voda ako posumnjate na oštećenja.
  • Nakon čišćenja operite ruke sapunom i toplom vodom. Koristite prokuhanu vodu (jedna minuta kuhanja je dovoljna, pričekajte da se ohladi prije upotrebe). Možete upotrijebiti vodu koju ste dezinficirali za osobnu higijenu (pola čajne žličice varikine na 12 litara vode). Pustite da odstoji 30 minuta. Ako je voda nakon toga zamućena, možete dodati još pola čajne žličice varikine.
  • Svu odjeću u kojoj ste čistili operite vrućom vodom i deterdžentom. Ta se odjeća treba prati odvojeno od neonečišćene odjeće.
  • Ako se ozlijedite ili obolite, odmah zatražite liječničku pomoć.

Informacije u ovom letku su općenite i ne mogu zamijeniti savjet stručnjaka. Za dodatne informacije obratite se teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Nakon poplave

Mjere predostrožnosti pri povratku kući

Električna struja, prirodni plin i plin iz boca i spremnika moraju se zatvoriti radi izbjegavanja požara, strujnog udara ili eksplozija. Pokušajte se vratiti kući za vrijeme dana da ne morate koristiti rasvjetu. Koristite svjetiljke na baterije, a nemojte koristiti svijeće, petrolejske lampe ili koju drugu vrstu otvorenog plamena. Ako osjetite miris plina ili posumnjate na curenje plina, zatvorite glavni plinski ventil, otvorite sve prozore i napustite kuću te obavijestite plinaru, policiju ili vatrogasce te ne palite svjetla ili aparate u kući koji mogu izazvati iskrenje. Ne vraćajte se u kuću dok Vam stručnjaci ne kažu da je sigurno vratiti se.

Električne instalacije također mogu biti oštećene. Ako vidite ogoljene žice i iskre ili osjetite miris paleži, čak i ako ne vidite vatru, smjesta isključite struju na glavnom prekidaču.

Izbjegavajte sve žice koje se nalaze na podu osobito ako su umočene u vodu.

Izbjegavajte hodanje po vodi jer u njoj može biti razbijenog stakla i oštrih komada metala.

O korištenju električne struje i generatora, savjetujte se s distributerom električne energije. Imajte na umu da je opasno i protuzakonito povezivati generatore na električni sustav kuće bez ugrađivanja provjerenih sigurnosnih sklopki. Ako je generator uključen na električne instalacije kuće i u pogonu u trenutku kada se struja vrati, može nastati požar. Također, generator koji je nepropisno spojen na kućne instalacije može dovesti u opasnost radnike koji rade na popravljanju električne mreže. Svi električni uređaji moraju biti potpuno suhi prije ponovnog stavljanju u upotrebu. Ako sumnjate da ih je voda oštetila, preporuča se da ih pregleda ovlašteni električar. Također, upamtite da ne smijete koristiti uređaje na plinski pogon u zatvorenom prostoru zbog opasnosti trovanja ugljičnim monoksidom.

Čišćenje

Zidovi, podovi i brojne druge površine u kućanstvu mogu se čistiti sapunom i vodom te dezinficirati otopinom jedne šalice varikine u 18 litara vode. Osobito obratite pažnju da temeljito dezinficirate površine koje dolaze u dodir s hranom poput kuhinjskih površina, ormara, polica, hladnjaka … Valja temeljito dezinficirati površine na kojima se igraju mala djeca. Svu odjeću i posteljinu operite u vrućoj vodi s deterdžentom ili u kemijskoj čistionici. Madrace i tapecirani namještaj, koji se ne može prati vrućom vodom ni kemijskim čišćenjem, prozračite na suncu i temeljito pošpricajte dezinfekcijskim sredstvom. Sagove očistite parom pod tlakom. Ako su sagovi, madraci i tapecirani namještaj natopljeni poplavnim vodama, bacite ih na otpad. Ako se kanalizacija digla i poplavila prostorije, koristite gumene čizme i rukavice pri čišćenju.

Cijepljenje u većini slučajeva nije potrebno nakon poplave. Međutim, događa se da se bolesti koje su na određenom području bile prisutne u malom broju  nakon poplave češće javljaju zbog lošijih higijenskih uvjeta ili gustog smještaja evakuiranih osoba. Javljanje bolesti koje nisu uobičajene za stanovništvo najčešće nije za očekivati nakon poplava. Ako se ubodete ii porežete po prljavoj koži, obratite se liječniku radi procjene potrebe za cijepljenjem protiv tetanusa.

Eventualne preporuke za cijepljenje stanovništva, ovisno o stanju, odredit će nadležna epidemiološka služba.

Voda koja brzo teče

Ako uđete u vodu koja brzo teče, postoji mogućnost utapanja, neovisno o tome jeste li dobar plivač. Plitka voda koja brzo teče također može biti smrtonosna, a za malu djecu čak je i plitka stajaća voda opasna. Automobili i motorna vozila ne pružaju zaštitu od poplavnih voda. Voda koja teče može ih odnijeti i omesti rad motora.

Kemijske opasnosti

Budite vrlo oprezni kada se vraćate u svoj dom nakon poplave. Budite svjesni mogućih kemijskih opasnosti s kojima se možete susresti. Poplavne vode mogle su zakopati ili pomaknuti opasne spremnike kemijskih otapala ili ostalih industrijskih kemikalija s njihovog uobičajenog mjesta pohrane. Ako naiđete na naplavljene plinske boce, ne pokušavajte ih sami maknuti. Takve boce predstavljaju veliku opasnost od požara i eksplozije te trebate odmah kontaktirati lokalnu vatrogasnu jedinicu da ih ukloni.

Automobilski akumulatori, čak i ako su bili potopljeni, još uvijek mogu biti električno nabijeni i s njima treba pažljivo rukovati koristeći gumene rukavice. Izbjegavajte kontakt s izlivenom kiselinom iz akumulatora.

Podaci su preuzeti sa stranice http://hzjz.hr/upute-za-stanovnike-poplavljenih-podrucja/

 

 

Fooding Tema od FRT