DRUGI ZNANSTVENOSTRUČNI KONGRES S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM “LJEČILIŠNI TURIZAM I PRIRODNI LJEKOVITI ČINITELJI”

Iznimna nam je čast, kao organizatorima i domaćinima prvog znanstvenostručnog, međunarodnog kongresa o lječilišnom turizmu i prirodnim ljekovitim činiteljima da se odvija na otoku Rabu. Upravo Rab, kao prepoznata turistička destinacija, uz prirodne, raspolaže i kvalitetnim zdravstvenim resursima, koje bi trebalo povezivati sa turističkim resursima, uz uvažavanje povijesnog nasljeđa, a sve kako bi se ova destinacija mogla snažnije orijentirati na koncepciju zdravstvenog turizma. To otvara mogućnost da se blagodati mediteranske klime, aerosoli, ljepota krajolika i geomorfološka raznolikost (Geopark),bogati biljni pokrov (šuma Kalifront, rezervat Dundovo; park šuma Komrčar), pješačke i biciklističke staze (edukativna Premužićeva staza; 144 km pješačkih i 160 km biciklističkih staza) sada prepoznatljivi ambijent “zelenog otoka”, “otoka ljubavi” ili ” otoka sreće”, “otoka sporta” u budućnosti prepozna i pod sloganom “otoka zdravlja”.

Zasigurno je značajna uloga javnog zdravstva kroz sustavno djelovanje u području prevencije, prvenstveno kroz edukaciju, promociju i unaprijeđenje zdravlja,  zaštite okoliša , što nedvojbeno doprinosi ukupnoj kvaliteti zdravstveno-turističkog proizvoda, te je vrlo značajna za imidž i potvrđuje potrebu postizanja konsenzusa između svih dionika na razini turističke destinacije, a u cilju poticanja sinergijskih procesa, kojima će se osigurati viša razina sigurnosti i kvalitete zdravstveno-turističke ponude, a kroz to viši stupanj zadovoljstva  i sigurnosti turista. U tu svrhu potrebno je zdravstveno-turističke sadržaje dalje istraživati, razvijati, povezivati i pružati zajedno sa ostalim sudionicima turističke ponude, koja će biti prihvatljiva suvremenoj populaciji, a koja može osigurati prepoznatljivost, konkurentnost i prosperitet  turističke destinacije otoka Raba kao  „otoka zdravlja“.

Pozivamo Vas na Drugi znanstvenostručni kongres s međunarodnim sudjelovanjem “Lječilišni turizam i prirodni ljekoviti činitelji”, koja će se održati od 30. kolovoza do 1. rujna 2019. u Rabu.

Srdačno Vas pozdravljamo i željno očekujemo u Rabu!

Albert Cattunar, Dobrica Rončević, Daniela Glažar Ivče