PRVI ZNANSTVENOSTRUČNI KONGRES S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM “SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE”

Svjetlosno onečišćenje je dosad manje percipiran oblik onečišćenja koji postaje sve više prisutan zbog pojava koje sežu u prirodu, poljoprivredu, sigurnost prometa, ljudsko zdravlje,  poimanje svijeta oko nas te legislative koja se počela baviti tim problemom.
Istraživanja utjecaja na živi svijet pokazala su da je svjetlosno onečišćenje direktno vezano uz pad broja nekih ptica pjevica, noćnih leptira, šišmiša, vodenih kukaca, morskih kornjača te povećanje drugih, danjih vrsta na štetu okoliša i ekonomije. Što se samog čovjeka tiče, mnoštvo novih istraživanja pokazuju da nije samo nesanica povezana s faktorom gubitka ciklusa dan-noć, već su tu i glavobolje, hipertenzija, šećerna bolest, a na kraju i maligna oboljenja. 

U slijedu tih razmišljanja javlja se pojam »ekološke javne rasvjete« i smanjivanja našeg utjecaja na prirodu i ljude stručnim odabirom tipa rasvjetnog tijela, vrste svjetlosnog izvora i njegovo upravljanje tijekom noći i tijekom prirodnih ciklusa, bez dovođenja u pitanje pozitivnih strana javne rasvjete, kao što su sigurnost.

Na svu sreću, svjetlosno onečišćenje se bitno razlikuje od ostalih i može ga se spriječiti vrlo jednostavno, znanjem.