Javna Tribina Povodom Obilježavanja Svjetskog Dana Voda 2015. ” Voda i Održivi Razvoj”

Obilježavanje Svjetskog dana voda jedan je od načina kako na globalnoj razini, u duhu održivog razvoja, podići svijest o važnosti upravljanja vodom za sadašnje ali i buduće generacije te apelirati na pomoć članovima globalne populacije kojima je iz mnogih razloga zdravstveno-ispravna pitka voda nedostupna. Poznato je da je voda možda najvažniji čimbenik održivog razvoja. Izvori vode i djelatnosti koje isti snabdijevaju podupiru smanjenje siromaštva, ekonomski rast te održivost okoliša. Kroz osiguranje zaliha hrane i energije pa sve do osiguranja zdravlja ljudi i okoliša, voda doprinosi napretku općeg dobra društva. Međutim, bitno je naglasiti da iako je voda obnovljivi izvor jednako tako je i ograničen izvor, stoga je vrlo važno da se prema istoj odnosimo promišljeno.

Upravo je promicanje očuvanja prirodnih izvora vode, uz što manje opterećenje vode u vidu njenog zagađenja glavna poruka koja se želi prenijeti.

http://www.unwater.org/fileadmin/user_upload/worldwaterday2015/docs/468x60.jpg

Zbog važnosti koju voda ima te duhu slogan kojeg su ove godine Ujedinjeni narodi dodijelili navedenoj temi

Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo – Komora sanitarnih inženjera i tehničara,
Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije
Katedra za zdravstvenu ekologiju, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
Hrvatske vode

organiziraju

SVJETSKI DAN VODA 2015

WORLD WATER DAY 2015

Javna tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 2015
Voda i održivi razvoj

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-gorsnske županije
Velika dvorana (5. kat)
19. ožujak 2015. godine, 12:00 sati

 Službeni slogan WWD 2015
Water and Sustainable Developement

 

Najvažniji cilj koji se želi postići jeste taj da se obilježavanjem Svjetskog dana voda maksimalno moguće proslijede informacije općoj i stručnoj javnosti te senzibilizira što veći broj potrošača o predmetnoj problematici, uključujući javnost, ali i stručnu zajednicu. Na taj bi način i HUSI dala svoj doprinos programu obilježavanja Svjetskog dana voda 2015. godine UN-a pod geslom „Voda i održivi razvoj“.

HUSI će i ove godine nastojati postići jednak javni učinak, kako bi značaj ove manifestacije i doprinos inicijativi UN-a poprimio šire razmjere i izvan granica Republike Hrvatske. Nakon uvodnog osvrta na dosadašnja iiskustva i ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana voda u Hrvatskoj i u Svijetu, na tribini će biti prezentirani dva tematska izlaganja domaćih stručnjaka vezanih uz tematski okvir Tribine. Ona će poslužiti kao uvod u širu raspravu o iskustvima i problematici iz navedenog područja:

 

http://www.unwater.org/fileadmin/user_upload/worldwaterday2015/docs/300X250.jpg doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing.
Medicinski fakultet, Sveuilište u Rijeci
“SVJETSKI DAN VODA”
 
mr.sc. Arijana Cenov, dipl.sanit.ing.
Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ
“IZVORI VODE ZA PIĆE RIJEČKOG PODRUČJA”
 
doc.dr.sc. Darija Vukić Lušić, dipl.sanit.ing.
Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ
“VODA ZA ODRŽIVI RAZVOJ”

 

Po završetku drugog dijela, provela bi se šira diskusija o predmetnoj problematici sa ciljem rasprave najvažnijih tematskih aktualnosti. Pozivamo sve zainteresirane da svojom nazočnošću daju doprinos radu tribine i obilježavanju Svjetskog dana voda 201. Obzirom da je tribina zamišljena kao servis javnosti odnosno platforma za osiguranje relevantne informacije kao javnog interesa svih naših građana, otvorena je za javnost, a svim sudionicima osiguran je slobodan ulaz i sudjelovanje u diskusiji.